Cursus houtbewerking

Een cursus houtbewerking is redelijk prijzig, maar waarom zou je een leraar je alles voor laten doen als je het ook zelf kunt leren? Veel spannender!

Met de bouwtekeningen van Fred kun je zo aan de slag. Van simpel tot zeer ingewikkeld, je kunt er alle kanten mee uit. Met wat doorzettingsvermogen en een scheut plezier kun je het ene na het andere project aanpakken en jezelf tot leraar maken door je eigen werk. Zoals met alles heb je gewoon ervaring nodig om tot goede resultaten te komen. Niks is beter dan dat om jezelf te verbeteren als maker.

Vroeger was houtbewerking iets dat redelijk normaal was om te kunnen als man. Het leven was minder ingewikkeld en je eigen dingen maken was nu eenmaal goedkoper dan iets bij een zaak kopen. Naarmate het leven ingewikkelder werd en massaproductie dingen kon maken waar je het zelf nauwelijks nog voor kon maken veranderde dit. Mensen gingen bijvoorbeeld houten meubelen bij een bedrijf kopen, zodat ze tijd hadden om een van de vele nieuwe dingen te doen, zoals televisie kijken of internetten.

Nu de prijzen van meubelen van goed hout stevig gestegen zijn is er de terugkeer van het zelf in elkaar zetten van dingen. Je betaalt maar een fractie van die prijzen door het zelf te maken. Bovendien is het ook nog eens erg leuk om te doen.

Als je een vakman inhuurt om het voor je te doen zul je merken dat je weliswaar hele goede meubelen hebt, maar ook een erg fraaie prijs moet betalen. Een goed alternatief is dan om zelf die vakman te worden en bijvoorbeeld vol trots je nieuwe tuinbank laat zien op je barbecue feestje.

Klassieke meubelen raken nooit uit de mode en zien er vaak erg stijlvol uit.

Je eerste project

Meestal wil je in den beginne goedkoop aan de slag, dus ga je op het internet op zoek naar bouwtekeningen onder het mom van: dat doe ik wel even. Het probleem waar je tegen aan kunt lopen is dat de tekening niet duidelijk is, incompleet, foutief of dat er geen instructies bij zitten. Ook komt het vaak voor dat er niet bij verteld wordt welke materialen en hoeveelheden je nodig hebt. Dit kan tot grote ergernis leiden als je eenmaal begint.

Wat ook vaak vergeten wordt is dat je fatsoenlijk gereedschap moet hebben. Het is geen schande om tweedehands gereedschap te kopen op Marktplaats of zo als je ze nieuw te duur vindt. Zorg wel dat je een inventaris maakt van gereedschap dat je absoluut nodig hebt en hoe duur die ongeveer zijn. Bepaald gereedschap is essentieel, dus dan moet je goed letten op de kwaliteit, ander gereedschap is min of meer inwisselbaar en dus ook veel goedkoper te krijgen.

Zo heb je een hele goede zaag nodig en het is aan te raden hierbij voor de kwaliteit te gaan. Struin wat internetshops af om te kijken wat een kwaliteitszaag kost en koop online of via marktplaats, maar dan wel een die nog goed is. Ook zul je een zaagmachine nodig hebben, tenzij je je flink in het zweet wilt werken als je een groot stuk moet afzagen. Hier hoort ook een goede mal bij.

Verder heb je een elektrische schroevendraaier nodig, want met de hand schroeven is ook niet alles vanwege de blaren die je er van krijgt. Dit moet ook van redelijke kwaliteit zijn, anders zit zijn werk er snel op.

Gereedschap als klauwhamer, beitel, handschroevendraaier en dergelijke kun je voor een schijntje op de kop tikken en kun je heel goedkoop vervangen als ze wat minder worden. Een bezoekje aan de Action kan je zelfs al een heel eind helpen in deze.

Doe het zelf tekening

Als je van plan bent om een echte klusser te worden en van alles zelf te gaan maken zul je de beschikking moeten hebben over fatsoenlijke bouwtekeningen, waar alles dat je nodig hebt ook op staat, zoals bouwmateriaal, afmetingen en volgorde van werken.

Je kunt ze proberen één voor één ergens te vinden en hopen dat ze kloppen. Maar je kunt ook ingaan op het aanbod van Fred. Deze heeft namelijk meer dan tienduizend bouwtekeningen gemaakt van zo’n beetje alles wat je je maar kunt voorstellen op het gebied van dingen maken. Of het nu voor in de woonkamer is, in de tuin, in de keuken of voor de slaapkamer, Fred heeft het in zijn assortiment.

Voor de prijs hoef je het niet te laten. Ik heb gehoord dat hij er nog maar 47 euro voor vraagt, dus dat is nog geen halve cent per tekening. En je hoeft je nooit meer zorgen te maken over je nieuwste project, sterker nog, het is een grote bron van inspiratie als je deze tekeningen eens doorbladert. Voor je het weet heb je een verlanglijstje van dingen die je nog wil gaan maken.

Begin vandaag nog met het maken van dingen, daarbij geholpen door deze ervaren rot.

Klik op de banner en binnen een paar minuten kun jij beschikken over een arsenaal aan professionele tekeningen waar je een leven lang mee doet!

Fred's Bouwtekeningen, doe het zelf tekening
Cursus houtbewerking zonder leraar